Závody otužilců jsou v plném proudu! Zimní vodě ZDAR!

13.12.2021 22:02

Nejen bazénové plavání, ale i plavání v ledové vodě, má svůj Český pohár a závody o kterých se mezi „teplokrevnými“ plavci moc neví.  Mezi posledními byly závody „Otužilecké Labe“ v Hradci Králové či "Zimní Metuje" v Náchodě.

A tak spíše pro zajímavost přináším pohled pod pokličku tohoto zdravého, životního stylu.

Závody mají úplně jiný rozměr! Téměř na 100% si plně uvědomujete, že svým způsobem je to boj o vlastní život. Teplota vody dosahuje v současných podmínkách okolo 2 stupňů, tvoří se ledová pole, voda na rybnících zamrzá. Stojíte v plavkách a plavecké čepici u žebříku, který je vstupní bránou do jiného světa. Srdce pracuje na plné obrátky, adrenalin v krvi a jde se bojovat! Na výběr bývají klasické distance na 100, 250, 500, 750m a pro borce s mistrovskou třídou i nekonečný 1km.

Neslyšíte povel na místa, jen píšťalka a závod je odstartován. Svaly tuhnou, ale stále pracují, studená voda drtí úsměv na maximum a při jejím polknutí máte v žaludku kus ledu… Nevzdáváte to! Po pár minutách necítíte prsty, ale hrabete, plavete, bojujete! Cíl už je nadohled a víte, že i přes nadšení z vlastního výkonu, právě teď začíná boj těla o vlastní život.

Studená krev se ohřívá, do periferií přichází kýžené teplo, doprovázené svalovým třesem, bolestí i krátkodobou dezorientací. Neschopnost prstů vykonávat jemnou motoriku a další projevy chladu…

To všechno ale jednou odezní a přichází chvíle, která krev obohatí o endorfiny a dostaví se opojná radost či hrdost z vlastního výkonu.

Podobně prožíváte i vlastní, pravidelné tréninky a těšíte se na další a další minuty v chladné vodě, na další závody a prožité emoce….

Tak to byl jen krátký exkurz do probíhající sezóny otužilců, která bude korunována nejprestižnějším závodem roku – Memoriálem Alfréda Nikodéma v Praze. Každoročně, již 75 let na druhý svátek vánoční - 26.12.2021!

V novém roce závody pokračují a březnu bývá i Mistrovství ČR.

Držte palce a výhledově, nejlépe s jarním táním, začněte i vy!

Zimní vodě ZDAR!

(mh)